Het Tijdschrift
Het Belgisch Tijdschrift voor Filologie en Geschiedenis (ISSN 0035-0818) werd opgericht in 1922 en heeft volgende doelstellingen.
1°) Het Tijdschrift publiceert originele wetenschappelijke artikels betreffende de klassieke, Romaanse en Germaanse filologie enerzijds en betreffende de geschiedenis van de oudheid, de middeleeuwen, de nieuwe tijd en de hedendaagse periode anderzijds. De eerste aflevering van iedere jaargang is volledig gewijd aan de geschiedenis van de oudheid en de klassieke filologie, de derde aan de filologie en de tweede en vierde aan de geschiedenis van de middeleeuwen tot vandaag. Sedert zijn oprichting behoort het Tijdschrift tot de toonaangevende Belgische wetenschappelijke periodieken in die wetenschapsgebieden. Onderzoekers uit andere landen publiceren ook heel regelmatig in het BTFG, een factor die uiteraard bijdraagt tot de brede internationale uitstraling van deze publicatie. Het Tijdschrift publiceert bijdragen in het Nederlands, het Frans, het Engels, het Duits, het Spaans of het Italiaans. De ingediende manuscripten worden eerst voorgelegd aan het advies van een internationaal leescomité. Sinds enkele jaren publiceert het Tijdschrift ook themanummers. De onderzoekers die een themanummer voor het BTFG willen voorstellen, kunnen hun vraag voorleggen aan de afdelingsdirecteurs.
2°) Het Tijdschrift neemt ook bibliografische artikels op, die een balans opmaken van de stand van onderzoek over een bepaald vraagstuk, alsook kritische boekbesprekingen en kortere kronieknota’s betreffende recente wetenschappelijke publicaties. Zo onderhoudt het BTFG een ruim netwerk aan contacten met binnen- en buitenlandse onderzoekers en uitgeverijen.
3°) In het BTFG verschijnt tevens de jaarlijkse publicatie (sinds 1953) van de tweetalige Bibliografie van de geschiedenis van België, een exhaustief wetenschappelijk onderzoeksinstrument dat men kan vergelijken met de Bibliographie annuelle d’histoire de France, gepubliceerd door het CNRS, met het Repertorium van boeken en tijdschriftartikelena betreffende de geschiedenis van Nederland en met de andere nationale historische bibliografieën.
Bestuurcomité
Het Bestuurcomité bestaat uit de leden van het Bureau van de Société pour le Progrès des Études philologiques et historiques en van de Redactieraad van het Belgisch Tijdschrift voor Filologie en Geschiedenis, alsook uit de voorzitters en secretarissen van de thematische Afdelingen van de « Société ».
Directie
Directeur
Alexis Wilkin
alexis.wilkin@ulb.be
Adviseurs
Jean-Marie Duvosquel
jm.duvosquel@gmail.com
Michèle Galand
michele.galand@ulb.be
Guy Vanthemsche
guy.vanthemsche@vub.be
Penningmeester
David Guilardian
dguilardian@hotmail.com
Secretaris-General
Denis Morsa
denis.morsa@gmail.com
Website verantwoordelijke
Sébastien de Valeriola
sebastien.de.valeriola@ulb.be
Redactiecomité
Afdeling Oudheid
Internationaal leescomité
Jan Art (Gent), Philip Bennett (Edinburgh), Marc Boone (Gent), Laurence Boudart (Bruxelles, Archives et Musée de la Littérature); Véronique Bragard (Louvain-la-Neuve); Claude Bruneel (Louvain-la-Neuve); Keith Busby (Madison); Ruth Bush (Bristol); Angelos Chaniotis (Oxford); Dominique Combe (Paris, École Normale Supérieure); François de Callatay (Bruxelles, Bibliothèque royale et Paris, École pratique des Hautes Études); Sophie De Schaepdrijver (Pennsylvania State University); Juliette Dor (Liège); Robert Fotsing Mangoua (Dschang, Cameroun); Éric Geerkens (Liège); Robert Halleux (Liège et Paris, Institut de France); Paul Janssens (Gent); Stéphane Lebecq (Lille III); Christiane Marchello-Nizia (Lyon et ILF-CNRS); Michel Margue (Luxembourg); Rudolf Muhr (Universität Graz); David Murphy (Stirling); Janet Polasky (University of New Hampshire); Jean-Manuel Roubineau (Rennes III et Bruxelles); Carl Strikwerda (College William and Mary, Williamsburg); Jo Tollebeek (Leuven); Herman Van Goethem (Antwerpen); Piet Van Sterkenburg (Leiden); Karel Velle (AGR-ARA); Christophe Verbruggen (Gent); Alexis Wilkin (Bruxelles); Renate Zedinger (Wien).
Ereleden
Monique Boussart (ULB), Jean-Marie d’Heur (ULg), Paul Fontaine (UCL), Léon Lesuisse (ISL), Christophe Loir (ULB), Romain Van Eenoo (Gent), Jean-Pierre Van Noppen (ULB).